Studenten MBO orthopedisch technicus maken carnavalsprothese voor echte patiënt 

Op de Dutch HealthTec Academy (DHTA) in Utrecht hebben vierdejaars studenten van de unieke mbo-opleiding orthopedische technicus protheses en ortheses gemaakt voor echte patiënten.  

Frank de Vos, vakdocent bij de DHTA en prothesemaker bij OIM Orthopedie: ‘’ In groepjes van 2 hebben onze studenten het gehele productieproces uitgevoerd.  Van het bepalen van de zorgvraag tot het aanmeten, maken en afleveren. Dit is heel leerzaam, want op stage zijn studenten vaak actief op één of enkele onderdelen! Op DHTA krijgen ze dus de kans om extra prakrijkervaring op alle onderdelen op te doen.” 

Een carnavals-, bad- en strandprothese  
De patiënten hadden allemaal mooie wensen. Een ‘’houten poot’’, zodat Brigitte Leseman tijdens carnaval als piraat kan verschijnen. Of een badprothese, zodat staand douchen mogelijk wordt. Of een strandprothese, zodat je op vakantie direct de zee in kan lopen. En bijvoorbeeld een speciale handspalk, zodat Laura Folkers haar hobby fotografie gemakkelijker kan uitvoeren. ‘’Activiteiten die voor mensen met een prothese of orthese niet vanzelfsprekend zijn.’’ 

Patiënt weer centraal  
De patiënten kregen na afloop de protheses en ortheses mee naar huis. ‘’Dat is echt fantastisch! De prijs van een prothese is vanaf €2500,- en kan zelfs oplopen tot €25.000,- of hoger. De zorgverzekering vergoed om de drie jaar een basisprothese. Als een patiënt een extra prothese wil, dan moet hij dit zelf betalen. Het draait in de praktijk om de vraag waar ben je verzekerd en hoe? In het project op DHTA stond de patiënt écht weer centraal!’’, vertelt Frank.  

 

 

Deze spalk zit nog beter dan mijn eigen spalk!   

 

 

Enthousiaste patiënten & studenten   
‘’Deze spalk zit nog beter dan mijn eigen ‘’reguliere’’ spalk’’, zegt Laura. Frank: ‘’Dat is het mooiste compliment wat onze studenten kunnen krijgen. ’’ Ook de studenten zijn erg enthousiast, student Vera Kok: ‘’Ik ben echt trots op de producten die we hebben afgeleverd. Ik was verantwoordelijk voor de badprothese. De patiënt vroeg of de prothese een andere kleur kon krijgen, dan de gebruikelijke huidskleur. In samenspraak heb ik haar hobby’s getekend op een laken; bitterballen, schilderen, haken en dit als design in de prothese gegoten. Nu heeft ze een heel persoonlijk ontwerp! ’’Student Naära : ‘’Dit project moet echt in de opleiding blijven. We hebben er enorm veel van geleerd.’’   

Össur  
Een beenprothese kost al gauw een paar duizend euro. ‘’Dit soort bedragen kunnen we niet bekostigen vanuit het schoolbudget. Zeker niet als het om meerdere protheses en ortheses gaat. Dankzij sponsor Össur, wereldwijd marktleider op het gebied van niet invasieve orthopedische hulpmiddelen, heeft Dutch HealthTec Academy het project kunnen uitvoeren. Zij hebben alle materialen gesponsord, van liner, koker, adapters, verbindingsbuis tot prothesevoet. Echt fantastisch!’’, zegt Frank blij.