Interview met studenten Tandtechniek

Heidi zit in het eerste jaar van de opleiding Tandtechnicus (BOL-variant). “Ik heb de opleiding gekozen omdat ik graag iets met techniek én iets met mijn handen wilde doen. En omdat het de enige school in Nederland is. Het is best een kleine school en het ziet er nieuw uit. Ik heb eerst zo’n meeloopdag gedaan en dat vond ik meteen heel erg leuk.”

Student Tandtechniek BOL

Student Tandtechniek BOL

Ze is op een open dag geweest en heeft zich meteen aangemeld. “Ik ben nu bezig om alle vlakken van een tand te leren, dus de ronding van een tand, hoe ik hem moet namaken. Het moet precies lijken, want anders kunnen we voor de patiënt niet een mooi resultaat leveren. De vakken die ik krijg zijn Nederlands, Engels, rekenen en vaktheorie. Dat laatste is vooral een heleboel benamingen van allemaal dingen in de mond.” Behalve theorie is er natuurlijk ook veel praktijk: “In de praktijklessen ben je voornamelijk bezig met protheses maken en kroon- en brugwerk. Voor deze opleiding moet je wel perfectionistisch zijn. Als je iets gemaakt hebt, kun je natuurlijk niet zomaar naar de docent gaan en zeggen dat het af is. Je moet proberen zo veel mogelijk zelfstandig te doen en daarna kun je natuurlijk altijd goedkeuring aan de docent vragen. We hebben docenten die zelf in het vak hebben gezeten, dus daar leren we heel veel van.”

 

Ook Hassan is eerstejaars Tandtechnicus: “De combinatie van zorg en techniek vind ik leuk. Je bent vooral bezig met je handen en daarnaast zorg je dat mensen een mooi gebit hebben. Als tandtechnicus maak je protheses en kronen en bruggen. Meestal maak je die met je handen, maar tegenwoordig heb je van die 3D-printers, dus je hoeft alleen maar wat digitaal werk te doen en dan komt er een

Student Tandtechniek (BOL), Hassan

Student Tandtechniek (BOL), Hassan

prothese via de 3D-printer! Als je deze opleiding wil doen is het wel handig als je geduld hebt en je moet het leuk vinden om met je handen te werken. Want tandtechnicuswerk is heel precies werk.” 

Heidi en Hassan maken eerst deze  opleiding af: “en daarna wil ik het liefst in een tandtechnisch laboratorium werken”, zeggen ze allebei.

De opleiding Tandtechnicus duurt vier jaar. Je kunt de opleiding in de BOL en in de BBL doen en je kunt kiezen voor Tandtechnicus prothese of Tandtechnicus kroon- en brugwerk.

 

Student aan het woord:

Sanne volgt de opleiding in de BBL: Ik ervaar de DHTA als een school waar veel zelfstandigheid wordt verwacht. Ik zit nu in het tweede jaar en theorie en praktijk zijn goed bij te houden, als je een beetje je best doet. De theorie is goed te begrijpen en de praktijkopdrachten zijn goed te doen, dat is heel fijn. De reden dat ik deze studie heb gekozen is dat ik graag iets moois maak. Digitaal of met de hand, dat maakt voor mij niet uit. Voor mij is kwaliteit het belangrijkste. 

Tandheelkunde vind ik over het algemeen ontzettend interessant en ik wil graag iets moois maken. Dit vormt de basis voor mijn studiekeuze. Het gesprek met de BPV consulent was goed en duidelijk. Fijn dat je terecht kunt met je vragen over dingen die niet duidelijk zijn in de school. Het is fijn dat er zo’n soort check up voor studenten geregeld is.