Ik help mensen aan een mooie glimlach!   

Sjoerds droom was tandarts worden. Maar met een vmbo-diploma, wordt dat een héle lange weg. De opleiding tandtechnicus was een goed alternatief! 

Maar tandtechnicus? Wat houdt dit vak precies in? ‘’Als tandtechnicus maak je niet alleen kunstgebitten. Vaak gaat het om kleine delen van het gebit. Een enkele tand of meerdere tanden. Als gaten in de mond weer zijn opgevuld, dan voelen mensen zich vaak zekerder. Ze durven weer breed uit te glimlachen. Keep on smiling. Dat maakt het vak ontzettend mooi!’’

 

Mensen durven weer breedte glimlachen. Dat maakt het vak ontzettend mooi!

 

 

Kroon, brug en protheses
Wat is een kroon, brug of prothese? ‘’Deze onderdelen vervangen tanden en kiezen die niet meer goed zijn. Een kroon vervangt één tand of kies en een brug vervangt meerdere tanden. Een kroon of brug zitten vast in de mond. Een prothese, zoals een kunstgebit, is uitneembaar.  Je maakt tanden en kiezen zo nauwkeurig na, zodat ze niet van echt te onderscheiden zijn. Ze moeten de juiste pasvorm en kleur hebben. Dit is heel precies werk.”

En hierna?
‘’Na deze opleiding ga je werken in een tandtechnisch laboratorium. Of een tandartspraktijk of de praktijk van een tandprotheticus. Je werkt samen met de tandarts of orthodontist van een patiënt. Of een met een tandprotheticus of klinisch prothesetechnicus’’.     

 

Je maakt tanden en kiezen heel nauwkeurig na.

 

 

Digitalisering
Wat voor vakken krijg je op de opleiding? ‘’Op de opleiding krijg je vakken als materiaalkunde, vaktheorie en anatomie. Bij anatomie leer je alles over de mond en het gebit; de namen van alle spieren, gewrichten en botten. Het is eigenlijk de kaart van de mond. Ook leren we werken met 3D-software waarmee we een kroon of prothese ontwerpen. Dit 3D-ontwerp wordt dan gemaakt met een freesmachine, of 3D-printer. In de toekomst gaat digitalisering ook een steeds belangrijkere rol spelen in dit vak.”

Bol of bbl?
Sjoerd volgt de opleiding in de bol variant. Dit betekent dat hij vier dagen per week naar school gaat. Daarnaast heb je nog 1 dag in de week tijd voor een bijbaan en dat is ook mogelijk in de Tandtechniek. Bij de bbl variant ga je vier dagen aan het werk en één dag naar school. Voordat je met de opleiding kunt starten moet je een leerwerkplek gevonden hebben.